ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

MAZIDAĞI


Mazıdağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümünde Mardin ilinin 47Km kuzeybatısında, 1030-1090 metre yükseklikte ve adını aldığı dairevi dağlar serisinin orta yerindeki düzlükte kurulmuştur. Daha önceleri Savur ve Derik ilçelerine bağlı bir bucak iken 9 Haziran 1937 tarihinde ilçe statüsünü almıştır. İlçe 869 Km lik bir alana sahip olup, 50 köy ve 14 mezrası bulunmaktadır.
Mazıdağı ilçesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde yer alır.Ancak deniz seviyesinden yüksekliği ortalama olarak 1050 metredir.Bu nedenle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülen karasal iklim burada da hüküm sürer, ilçede yazlar sıcak ve kurak,kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Kış mevsiminin soğuk geçmesine rağmen en fazla yağış da yine bu mevsime rastlar (642. 1 mm ) yağış koşulları ve bitki örtüşü bakımında sınır komşusu Derik ilçesinden farklılıklar gösterir.
Akdeniz ikliminin karakteristik bitkisi olan Zeytin ağacı Derik ilçesinde yetişirken , Mazıdağı ilçesinde Zeytin ağacı yetişmemektedir.Bu da Derik ilçesinde dejenere olmuş Akdeniz ikliminin olduğunu göstermektedir.Yaz mevsimi ile kış mevsimi arasında büyük bir sıcaklık farkı vardır.Yazın en yüksek sıcaklık 37-38°C iken kış mevsiminin en düşük sıcaklığı ise – 13 ile -14 C ye kadar düşer
Mazıdağı ilçesinde yer alan topraklar ;Killi, kireçli, Alüvyal ve kahve renkli topraklar oluşturur ilçede çeşitli topraklar birbirleri ile karışık olarak bulunur.Yağmur sularının oluşturduğu sellerle taşınan materyaller ovalarda birikme gösterirler .Bu birikmeler daha çok kenarlarına göre çukur alanlar teşkil eden plato tabanlarına etrafındaki tepelerden sularla taşınan çeşitli materyaller in burada eğiminin azalması ve sellerin sürükledikleri materyalleri daha uzağa taşıyamamaları sonucu birikirler.
Biriken bu maddeler alüvyal toprakları oluştururlar. Topraklar Vejetasyon ,iklim ve zaman faktörleri açısından hissedilir derecede uzun bir maziye sahip değillerdir.Buradaki alüvyal topraklar kendisin teşekkül ettiği ana kayaya yakınlık gösterir.Bunun için toprak koyu renkli kil ve kireç ihtiva eder.
Mazıdağı ilçesinde Doğal bitki örtüşü beşeri faktörler ,iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak uygunluk gösterir .Ormanlık alanlar 165.311 dekar iken toplam alanın % 19’ unu teşkil eder.Dağ, tepe ve kayalık arazilerde hakir, bitki örtüsü bodur ve seyrek meşelerdir,20-
30 yıl öncesine kadar ilçe alanının büyük bir kısmı orman ile kaplı olan tepelerdeki meşe ağaçları 15-20 yıl öncesinden başlayarak amansızca tahrip edilmişlerdir.Bu ağaçların kökü ile birlikte tahribi ve yerlerine yenilerinin ekilmemesi nedeni ile tahribat büyük ölçüde olmuştur.
Ayrıca tek yakacak maddesi olarak halk tarafından kullanıla ası da ilçenin orman bakımından fakirleşmesini hazırlamıştır. Genel olarak ilçe, Orman bakımından fakir sayılmaktadır.
Kırsal kesimde yerleşimi etkileyen faktörler arasında tarihi faktörler, topografik yapı, su faktörü ve orman varlığı ön planda yer almaktadır. İlçe merkezinin kuruluşunda bu faktörlere bağlı olmuş yerleşim yeri önce Kele dağına kurulmuş, ancak daha sonraları ise bugün kurulduğu dağlar serisinin bulunduğu alana taşınarak nüfus burada gelişim göstermiştir. 
İlçe genelinde görülen konut tipleri doğa şartlarına göre değişiklik görmekle birlikte kullanılan yapı malzemesine göre üç tip ev vardır: Kerpiç, Taş, Tuğladan yapılan evler. Kerestenin azlığı ve pahalı olması nedeni ile İlçe genelinde çatısız evler çoğunluktadır. Halkın eğlenme şekli olarak nişan ve düğünlerde yapılan davullu ve zurnalı şenlik havasındaki mahalli törenler ile kendisini göstermektedir.
 Giyim ve kuşamı giderek modern görünüme dönüşmektedir. Geleneksel eski giyim kuşam köylerde yaşayan halk arasında halen yaşatılmaktadır.
3
7
3
2
3
3
2
0
0
%
%
8
9
5
2
7
-
-
-
-
7
6
1
1
3
3
1
1
7
7
İlçemiz Savur İlçesine bağlı bir bucak iken, İlçe Statüsüne 1937 yılında kavuşmuştur. Bu tarihten itibaren İlçe Kaymakamının göreve başlamasıyla Resmi kurumların teşkilatlanması başlatılmış, personel yetersizliğine rağmen bu teşkilatlanma büyük ölçüde tamamlanmıştır. İlçe kuruluşuyla birlikte Belediye teşkilatı da kurulmuş ve İlçede 4 Mahalle ihdas edilmiştir. Bunlar; Poyraz, Kayalar, Gündoğan ve Karşıyaka Mahalleleridir. İlçemizin kuruluşundan sonra Maliye, Tapu Sicil Müdürlüğü, 
İlçe Tarım Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Müftülük, Posta İşletme Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı, T.C. Ziraat Bankası Şube Müdürlüğü, TEDAŞ İşletme Başmühendisliği, Orman İşletme Şefliği, Cumhuriyet Başsavcılığı ve bağlı birimler, Etibank Maden Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ile İlçe Emniyet Amirliği birimlerinden müteşekkildir. İlçemize bağlı olan toplam 49 köy ve 17 mezra mevcuttur.
7
7
9
3
3
6
9
22
http://organikersag.blogspot.com.tr/